その他

日本醸造協会誌第112巻7号が発刊されました

・日本醸造協会誌第112巻7号が発刊されました。
・掲載内容は、下記のとおりです。
……………………………………………………………………………………………
解説

<巻頭随想>
次世代へとつなぐ醸造食品の技と研究
楠本 憲一
……………………………………………………………………………………………
明治・大正期における醸造蔵の特徴と歴史的変遷
平山 育男
The Characteristics and Historic Change of the Brewing Storehouse in the Meiji, the Taisho Era Period
Ikuo HIRAYAMA
……………………………………………………………………………………………
ネットを活用した国内外における日本酒の情報発信・販売促進について
土田 一登
Effective Ways of Transmitting Information and Sales Promotion Sake Inside and Outside the Country with Using Internet
Kazuto TSUCHIDA
……………………………………………………………………………………………
規格外柿の有効利用を目指した福岡県での取り組みの紹介
上田 京子
Application of a Newly Isolated Lactic Acid Bacteria from Persimmon Fruits for Fermented Beverages in Fukuoka Prefecture, Japan
Kyoko UEDA
……………………………………………………………………………………………
平成28年度における味噌の研究業績
……………………………………………………………………………………………
抜粋要旨 中国醸造雑誌『醸酒科技』2016年8期号(総266号)
……………………………………………………………………………………………
報文
圧力自動測定システムを用いた発酵評価及び各種成分の比較
蓮田寛和・稲橋正明・岡崎直人・石川雄章
Fermentation evaluation using an automatic pressure measurement system and the comparison of various components
Hirokazu HASUDA, Masaaki INAHASHI, Naoto OKAZAKI and Takeaki ISHIKAWA
……………………………………………………………………………………………
芋焼酎醪へのプロテアーゼ剤添加による揮発成分と官能評価への影響
白石洋平・安藤有加・奥津果優・吉﨑由美子・二神泰基・玉置尚徳・和久 豊・髙峯和則
Effects of the addition of a protease agent to imo-shochu moromi on the volatile compounds and sensory characteristics of imo-shochu
Yohei SHIRAISHI, Yuka ANDO, Kayu OKUTSU, Yumiko YOSHIZAKI, Taiki FUTAGAMI, Hisanori TAMAKI, Yutaka WAGU and Kazunori TAKAMINE
……………………………………………………………………………………………