その他

日本醸造協会誌第112巻9号が発刊されました

・日本醸造協会誌第112巻9号が発刊されました。
・掲載内容は、下記のとおりです。
……………………………………………………………………………………………
解説

<巻頭随想>
時時しょうゆ考
春見 隆文
……………………………………………………………………………………………
麹菌が切り拓く天然物化学 ~麹菌を利用した生物活性天然物の生産~
南 篤志・及川英秋
Exploring Novel Natural Products by Harnessing the Biosynthetic Mechinery in Aspergillus oryzae
Atsushi MINAMI, Hideaki OIKAWA
……………………………………………………………………………………………
健康的日本食における味噌の役割
都築 毅
Role of Miso in the Healthy Japanese Diet
Tsuyoshi TSUDUKI
……………………………………………………………………………………………
ノンアルコールビールで脳機能改善?~大豆ペプチド摂取による認知機能改善効果~
前渕 元宏
Improvement of Brain Function by Alcohol-Free Beer- Flavored Beverage?
Motohiro MAEBUCHI
……………………………………………………………………………………………
「日本醤油技術センター」第84回醤油研究発表会(東京大会)開催
小熊 哲哉
……………………………………………………………………………………………
抜粋要旨 中国醸造雑誌『醸酒科技』2016年10期号(総268号)
……………………………………………………………………………………………
報文
泡盛用原料米の白米水分及び砕米化が吸水性に及ぼす影響と二度蒸しによる蒸米吸水率の向上
奥田将生・上用みどり・福田 央・玉村隆子
Effects of moisture and pulverizing of rice on the absorption rate of rice grains used for awamori: improvement of the absorption ratio of steamed rice by two steamings
Masaki OKUDA, Midori JOYO, Hisashi FUKUDA, Takako TAMAMURA
……………………………………………………………………………………………
交雑育種による広島吟醸酵母13BYの発酵能及びカプロン酸エチル生成能の改良
藤原朋子・山﨑梨沙・大土居律之・外薗寛郎
Cross-breeding sake yeast strains to improve the fermentative capacity and ethyl caproate production for the 13BY strain of Hiroshima Ginjo yeast
Tomoko FUJIWARA, Risa YAMASAKI, Ritsushi OHDOI, Hiroo HOKAZONO
……………………………………………………………………………………………
麴で造られる醸造食品のグリコシルセラミド定量手法の検討とそれを用いた定量
阪本真由子・酒谷真以・Jannatul Ferdouse・浜島浩史・柘植圭介・西向めぐみ・柳田晃良・永尾晃治・光武 進・北垣浩志
Development of a quantitative method for the contents of glycosylceramide contained in Japanese foods brewed with koji and its application
Mayuko SAKAMOTO, Mai SAKATANI, Jannatul FERDOUSE, Hiroshi HAMAJIMA, Keisuke TSUGE, Megumi NISHIMUKAI, Teruyoshi YANAGITA, Koji NAGAO, Susumu MITSUTAKE, and Hiroshi KITAGAKI
……………………………………………………………………………………………