日本醸造協会誌第112巻7号が発刊されました

・日本醸造協会誌第112巻7号が発刊されました。
・掲載内容は、下記のとおりです。
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解説

<巻頭随想>
次世代へとつなぐ醸造食品の技と研究
楠本 憲一

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明治・大正期における醸造蔵の特徴と歴史的変遷
平山 育男

The Characteristics and Historic Change of the Brewing Storehouse in the Meiji, the Taisho Era Period
Ikuo HIRAYAMA

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ネットを活用した国内外における日本酒の情報発信・販売促進について
土田 一登

Effective Ways of Transmitting Information and Sales Promotion Sake Inside and Outside the Country with Using Internet
Kazuto TSUCHIDA

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規格外柿の有効利用を目指した福岡県での取り組みの紹介
上田 京子

Application of a Newly Isolated Lactic Acid Bacteria from Persimmon Fruits for Fermented Beverages in Fukuoka Prefecture, Japan
Kyoko UEDA

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平成28年度における味噌の研究業績

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抜粋要旨 中国醸造雑誌『醸酒科技』2016年8期号(総266号)

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報文

圧力自動測定システムを用いた発酵評価及び各種成分の比較
蓮田寛和・稲橋正明・岡崎直人・石川雄章

Fermentation evaluation using an automatic pressure measurement system and the comparison of various components
Hirokazu HASUDA, Masaaki INAHASHI, Naoto OKAZAKI and Takeaki ISHIKAWA

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芋焼酎醪へのプロテアーゼ剤添加による揮発成分と官能評価への影響
白石洋平・安藤有加・奥津果優・吉﨑由美子・二神泰基・玉置尚徳・和久 豊・髙峯和則

Effects of the addition of a protease agent to imo-shochu moromi on the volatile compounds and sensory characteristics of imo-shochu
Yohei SHIRAISHI, Yuka ANDO, Kayu OKUTSU, Yumiko YOSHIZAKI, Taiki FUTAGAMI, Hisanori TAMAKI, Yutaka WAGU and Kazunori TAKAMINE

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